Emlak ve Yasa

Emlak ve Yasa

Emlak mı satacaksınız? Önce diploma lütfen! (Haber)

Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı tamamlandı. Tasarıya göre, işe yeni başlayacakların mutlaka üniversite mezunu olması gerekiyor - Mevcutlar bu zorunluluktan muaf, ancak onların da 1 yıl süreyle kurs gördükten sonra merkezi bir sınava girerek lisans alması şart.

SANAYİ Bakanlığı'nın Temmuz 2003'te yayınladığı Mecburi Standart Tebliği'nden sonra, şimdi de mesleğe ilişkin yasal düzenlemenin hazırlıkları başladı. Bugünlerde hazırlanan ve bakanlığa gönderilme hazırlığı yapılan Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı ile emlak komisyonculuğu, şirketle müşteri arasındaki sözleşmenin dışında da standarda kavuşuyor. Peki bugüne kadar işler nasıl yürüyordu? Emlak müşavirliği yapan şirketlerin hazırladığı sözleşmelerle. Ancak müşteri, bu sözleşmeyi okumadan aceleyle imzalıyorsa, sonradan tatsız olaylar yaşanabiliyor, tabii ki imzalanan sözleşme esas alınıyordu.

ÖNCE ÜNİVERSİTE

Bugüne kadar kapora uygulaması, cayma ya da yer gösterme ücreti gibi konularda şikayetlerin olduğu sektör, yasayla kuralları belli hale gelince, müşterinin ve emlak müşavirinin hakları netleşecek. Ayrıca, iki sandalye bir masa ile mahalle arasında açılıveren emlakçılara da standart gelecek. Yasa tabii ki müktesap hakları koruyor. Ama bunu yaparken de mevcut emlak komisyoncularının, bulundukları yerdeki ticaret odası da meslek odasına üye olması şartını arıyor. Yani odaya üye olmayanlar piyasadan siliniyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Emlak Meslek Odaları ve Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Taylan'dan bilgi aldık. Taylan, "Bu yasanın savaşını 15 yıldır veriyoruz" diyerek sektörde nelerin değişeceğini anlattı: "Öncelikle lisanslama zorunluluğu geliyor. Halen çalışanlar ve yeni mesleğe girecekler üst kuruldan geçerek lisans belgesi alacak. 1 yıllık kurstan sonra Ankara'da merkezi sistemle yapılacak sınav sonucu bu belge verilecek.

İMZA SORUMLULUĞU

Öte yandan emlak komisyoncularına imza sorumluluğu getiriliyor. Tapu dairelerinde yapılan işlemlerde herhangi bir yanlışlık doğduğunda hazineye karşı sorumlu oluyorlar. Daha önce sorumlulukları yoktu." Taylan, odalara kayıtlı emlak müşavirleriyle çalışan vatandaşların imzaladığı sözleşmelerin matbu sözleşmeler olduğunu belirterek, "O sözleşmelerde yer gösterme ücreti alınması öngörülmez. Zaten yeni yasa tasarısında da böyle bir ücret yok. Ancak satılık gayrimenkulde hizmet bedeli ödenir. Cayma bile olsa bu bedel ödenir. Örneğin mal sahibi ile karşılıklı satış sözleşmesi yapıldı, satıcıya kapora verildi ama alıcı caydı diyelim, Borçlar Kanunu'na göre yine de emlakçıya yüzde 2 hizmet bedelini ödemek zorundadır" diye konuşuyor.

FARKLI BİR İMAJ

Ali Taylan 15 yıldır uğraştıkları konunun 1 yıl içinde netleşmesinden çok umutlu. "Türkiye'de 200 bin emlakçı var. Yasanın çıkmasıyla birlikte bu mesleği yapanların farklı bir imajı ve vitrini olacak" diyor ve ekliyor: "Sistem olmayınca bütün iş kişinin ahlakına ve eğitimine kalıyordu. Emlakçılığın çok rahat girilebilir bir meslek olması da sıkıntı yaratıyordu. Bundan sonra hiçbir kuruma bağlı olmadan çalışanların tamamı piyasadan silinecek."

Tapuda İş Takibi de Yapabilecek (Haber)

İmza sorumluluğu:

Tapu dairesinde yapılan işlemde herhangi bir hata olmasına karşılık emlak komisyoncusunun da imza sorumluluğu olacak.

Lisanslama zorunluluğu:

Mevcutlar ve yeni mesleğe girecekler 1 yıl kurstan sonra üst kuruldan geçerek lisans belgesi alacak.

Yeni başlayacaklarda üniversite mezunu olma şartı aranacak. Halen mesleği icra edenler eğer odalara kayıtlı ise bu şarttan muaf tutulacak.

Odalara kayıtlı olanlara, Tapu ve Kadastro'da her türlü işlemi yapma ve iş takibi yapma yetkisi veriliyor.

Alım, Satım ve Kiralama Hakkında Bilgi

Satılıklar - Kiralıklar

2008© ASES Yonetim ve Danismanlik Hizmetleri.